Romaleon.com

Παναγιώτης Γιανναράς: "Στοιχίζει η έλλειψη παιχνιδιών"

13 Jul 2014, 11:13 p.m.

Η έλλειψη παιχνιδιών στις ομάδες τους θεωρείται το βασικό πρόβλημα της έως τώρα όχι καλής παρουσίας της Εθνικής μας καλαθοσφαιρικής ομάδας κάτω των 20 ετών στους άνδρες, σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό μας προπονητή Παναγιώτη Γιανναρά. Στους μέχρι τώρα τρεις αγώνες μας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Β΄ Κατηγορίας κάτω των 20 ετών, που διεξάγεται στο Σεράγεβο, η Κύπρος γνώρισε βαριές ήττες, έχοντας πολύ άσχημα ποσοστά ευστοχίας. Στην πρεμιέρα χάσαμε από την Πορτογαλία με 48-89, ακολούθως από τη διοργανώτρια Βοσνία / Ερζεγοβίνη με 56-104 και την 3η ημέρα από το Λουξεμβούργο με 48-72. «Δυστυχώς σε αυτή τη διοργάνωση φάνηκε καθαρά πως η έλλειψη παιχνιδιών στους παίκτες μας μας στοιχίζει. Είναι πολύ δύσκολο να μετατρέψεις σε ελάχιστο χρονικό διάστημα σε πρωταγωνιστές τους παίκτες οι οποίοι στις ομάδες τους συνηθίζουν να είναι κομπάρσοι και χωρίς χρόνο συμμετοχής. Αυτό τους προκαλεί και πρόβλημα αυτοπεποίθησης. Ακόμα και το Λουξεμβούργο, που θεωρητικά είναι στα ίδια επίπεδα με εμάς, οι παίκτες του έχουν τουλάχιστον 20 λεπτά μέσο όρο ο καθένας στις ομάδες τους. Για όσους ασχολούνται επισταμένα με το άθλημα είναι αντιληπτό αυτό που λέω, καθώς οι παίκτες μας δεν έχουν τις εμπειρίες από δύσκολες καταστάσεις, όπως να σουτάρουν κόντρα σε πιο ψηλό αντίπαλο ή να βγάλουν τη σωστή τελική πάσα. Είναι κάτι που θα πρέπει να δούμε και ελπίζω πως στα επόμενα χρόνια θα δώσουμε τη δυνατότητα στους νεαρούς μας να αγωνίζονται στις ομάδες τους», ήταν τα πρώτα λόγια συζήτησής μας με τον Παναγιώτη Γιανναρά, για την έως τώρα παρουσία της ομάδας μας στο Σεράγεβο. 

Ένα άλλο πρόβλημα είναι η έλλειψη ψηλών παικτών, που μας προκαλεί πρόβλημα στα ριμπάουντ και στη γενική εμφάνιση σε άμυνα και επίθεση. «Το ύψος δεν είναι κάτι που διδάσκεται. Είτε το έχεις είτε δεν το έχεις. Δυστυχώς εμείς δεν έχουμε ψηλά κορμιά, σε αντίθεση με κάποιες χώρες οι οποίες έχουν στο ρόστερ τους γίγαντες. Η διαφορά ύψους σαφώς και επηρεάζει τη γενική μας παρουσία και μας υποχρεώνει να παίζουμε με ένα ισχυρό μειονέκτημα σε κάθε παιχνίδι. Πάντως, θα ήθελα να τονίσω ότι το επίπεδο αυτού του τουρνουά είναι σαφώς πιο υψηλό από το περσινό. Εδώ υπάρχουν 6-8 ομάδες που θα μπορούσαν κάλλιστα να αγωνίζονται με επιτυχία στην Α΄ Κατηγορία. Εμείς φέτος έχουμε περισσότερες αδυναμίες από ό,τι πέρσι, ειδικά στο ύψος. Όμως, ποτέ δεν παύουμε να παλεύουμε και να διεκδικούμε το καλύτερο από κάθε παιχνίδι», συμπλήρωσε ο ομοσπονδιακός μας προπονητής. 

Από τη Δευτέρα (14/7/14) η Εθνική μας ομάδα συνεχίζει τις προσπάθειές της. Πρώτος αντίπαλος θα είναι το Βέλγιο, το οποίο ηττήθηκε στην πρεμιέρα από τη Βοσνία / Ερζεγοβίνη με 71-50 και κέρδισε στο δεύτερό του παιχνίδι το Λουξεμβούργο με 100-58 (έχει κάνει το ρεπό του). Πέρσι, η ομάδα μας ηττήθηκε από τους Βέλγους με 66-59. «Το Βέλγιο είναι πολύ καλύτερο από την περσινή του ομάδα. Το είδαμε και στα δύο του παιχνίδια στο τουρνουά και είναι σαφώς αρκετά δύσκολη η αποστολή μας. Με τα σημερινά δεδομένα εμφανιζόμαστε ως η πιο αδύνατη ομάδα του ομίλου, γι' αυτό είμαστε υποχρεωμένοι σε κάθε παιχνίδι να ξεπερνούμε τον εαυτό μας. Έχουμε να παίξουμε με Εσθονία και Ρουμανία στα τελευταία παιχνίδια και στο τέλος θα κάνουμε τον απολογισμό», μας είπε σχετικά ο Παναγιώτης Γιανναράς, ο οποίος άφησε ελεύθερους τους διεθνείς μας την Κυριακή, ούτως ώστε να ξεκουραστούν, να αδειάσουν το μυαλό τους από τις υποχρεώσεις μας, να ηρεμήσουν και να προσπαθήσουν στα επόμενα παιχνίδια να παρουσιαστούν καλύτεροι. 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΕΥΤΕΡΑΣ (14/7/14) 
Α΄ ΟΜΙΛΟΣ 
Βέλγιο - Κύπρος 15:30 
Λουξεμβούργο - Ρουμανία 18:00 
Βοσνία/Ερζεγοβίνη - Εσθονία 21:00 
ΡΕΠΟ: Πορτογαλία 

Β΄ ΟΜΙΛΟΣ 
Λευκορωσία - Γεωργία 16:00 
Ουκρανία - Φινλανδία 18:30 
Ολλανδία - Ελβετία 20:30 
ΡΕΠΟ: Αυστρία​