Romaleon.com

Η Κύπρος να καταστεί αθλητικός τουριστικός προορισμός, ανέφερε ο Υφυπουργός Τουρισμού

22 Mar 2019, 8 a.m.

Το Υφυπουργείο Τουρισμού στοχεύει να εργαστεί με απώτερο στόχο να καταστήσει τον αθλητικό τουρισμό ως ένα αναπόσπαστο μέρος του τουριστικού προϊόντος της χώρας, ανέφερε, το βράδυ της Πέμπτης, ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος.
 
Ο κ.Περδίος, μιλούσε στο 3ο Φόρουμ Δρομικού Κινήματος που οργάνωσε, στο ΤΕΠΑΚ, η Τράπεζα Κύπρου και ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού ΓΣΟ και το οποίο ήταν αφιερωμένο στον Κύπριο Μαραθωνοδρόμο του ΓΣΟ Στέλιο Κυριακή, που το 1946 τερμάτισε πρώτος στον Μαραθώνιο της Βοστόνης.
 
Όπως είπε, το Υφυπουργείο προωθεί την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού μέσα από δικές του δράσεις, αλλά πάντοτε σε συνεργασία με τους φορείς του αθλητικού τουρισμού και αναφέρθηκε στην εκπόνηση και εφαρμογή μιας σειράς Σχεδίων Παροχής Κινήτρων.
 
Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, τα κίνητρα αυτά αποσκοπούν στη στήριξη αθλητικών εκδηλώσεων για τους χειμερινούς μήνες, στη στήριξη της καθόδου στην Κύπρο αθλητικών ομάδων, στην πραγματοποίηση ταξιδιών για σκοπούς πωλήσεων για προσέλκυση αθλητικού τουρισμού στο νησί και στην περαιτέρω βελτίωση των υποδομών και δημιουργία νέων,  σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς τομείς.
 
Σύμφωνα δε με τα στοιχεία που συνέλεξε το Υφυπουργείο, από τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν στο Σχέδιο Κινήτρων, ο αριθμός των ομάδων που φιλοξενήθηκαν το 2018 στην Κύπρο έφτασε τις 189, που αντιστοιχούν σε περίπου 4,500 αθλητές, με 40,000 διανυκτερεύσεις στο σύνολο και μέσο όρο διαμονής τις 8,8 μέρες, με πρώτη ζήτηση τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο. Επιπρόσθετα, είπε, το υπολογιζόμενο οικονομικό όφελος του αθλητικού τουρισμού υπολογίζεται πέραν των 50 εκατομμυρίων ευρώ.
 
Ο κ.Περδίος τόνισε πως η προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού αποτελεί βασικό συστατικό της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού που έχει εκπονήσει το Υφυπουργείο και πως, η προώθηση του αθλητικού τουρισμού προϋποθέτει τη δημιουργία ανταγωνιστικών και ποιοτικών τουριστικών υπηρεσιών που να καθιερώνουν τη χώρα μας ως ένα ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό στο διαρκών εντεινόμενο ανταγωνιστικό περιβάλλον.
 
"Προς αυτή την κατεύθυνση στοχεύει να εργαστεί το Υφυπουργείο μας, με απώτερο σκοπό να καταστήσει τον αθλητικό τουρισμό ως ένα αναπόσπαστο μέρος του τουριστικού προϊόντος της χώρας, ικανό να έχει πολλαπλή προστιθέμενη αξία για την οικονομία και την κοινωνία μας", συμπλήρωσε.
 
Την ίδια ώρα υπογράμμισε ότι, "για να μπορέσουμε να καταστήσουμε την Κύπρο έναν αθλητικό προορισμό, θα πρέπει να εντάξουμε τον αθλητισμό στη ζωή μας και στην κουλτούρα μας".
 
Αναφερόμενος στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού ΓΣΟ, που πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο 23-24 Μαρτίου, ο Σάββας Περδίος είπε πως ο ΚΟΤ πίστεψε από την αρχή στην αξία του, στηρίζοντας τον οικονομικά και ουσιαστικά στην καθιέρωση του, σημειώνοντας ότι το Υφυπουργείο συνεχίζει την πολιτική αυτή, επιχορηγώντας τη φετινή διοργάνωση με το ποσό των 40 χιλιάδων ευρώ.
 
Εξέφρασε, επίσης, τη βεβαιότητα του ότι με τη σταθερή συνεργασία του Υφυπουργείου , των οργανωτικών μαραθωνίων όλων των πόλεων, του ΚΟΑ, των τοπικών και άλλων εμπλεκομένων φορέων, "μπορούμε να πετύχουμε ακόμα περισσότερα".

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μίλησε ο γιος του Στέλιου Κυριακίδη, Δημήτρης Κυριακίδης, ο οποίος παρουσίασε τον κύριο ομιλητή, τον πρώην τεχνικό διευθυντή του Μαραθωνίου της Βοστόνης, Tim Kilduff, ο οποίος θεωρείται θεματοφύλακας της κληρονομιάς του Κύπριου Μαραθωνοδρόμου.
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Δημήτρη Κυριακίδη, με πρωτοβουλία του κ.Kilduff, το 2006 τοποθετήθηκε το άγαλμα "Spirit of the Marathon,” στο πρώτο μίλι του Μαραθωνίου της Βοστόνης και το οποίο παρουσιάζει τον νικητή του Μαραθωνίου των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, Σπύρο Λούη, να δείχνει το δρόμο προς τον Στέλιο Κυριακίδη.
 
Την δύναμη που κρύβει ο Μαραθώνιος δρόμος, πέρα από τα 26,2 μίλια πουοι δρομείς καλούνται να τρέξουν, ανέδειξε ο Tim Kilduff, υπενθυμίζοντας πως πέραν από αυτόν τον αριθμό, υπάρχει το πάθος, η κληρονομιά, το ευ αγωνίζεσθαι, η πειθαρχία, το όραμα, το θάρρος, η δύναμη της ανθρώπινης ψυχής και πολλά άλλα.
 
Υπογράμμισε, παράλληλα, τα οφέλη που ένας Μαραθώνιος φέρνει για τον αθλητικό τουρισμό μιας χώρας, υποδεικνύοντας ότι, λόγω του ΟΠΑΠ Μαραθωνίου Λεμεσού ΓΣΟ, όλα τα ξενοδοχεία της Λεμεσού είναι σχεδόν υπερπλήρεις.
 
Αναφερόμενος στη σύγχρονη ιστορία του Μαραθωνίου της Βοστόνης και ειδικά στο τρομοκρατικό κτύπημα του 2013, είπε πως ο ίδιος βρισκόταν μόλις 30 μέτρα από το σημείο της πρώτης έκρηξης και τόνισε πως αυτό το τρομακτικό περιστατικό ήταν η αιτία να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο δίκτυο, το οποίο έκανε δυνατότερο τον Μαραθώνιο.
 
Ενδεικτικά σημείωσε πως, λόγω των αυστηρών πλέον διαδικασιών πρόκρισης, στον φετινό Μαραθώνιο της Βοστόνης απορρίφθηκαν επτά χιλιάδες αθλητές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή.
 
Εξάλλου, σε χαιρετισμό του που ανέγνωσε το μέλος του Δ.Σ του ΚΟΑ, Ανδρέας Μυλωνάς, ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Ανδρέας Μιχαηλίδης είπε πως ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού ΓΣΟ αποτελεί μια αθλητική γιορτή για τη Λεμεσό και για την Κύπρο γενικότερα και διαβεβαίωσε πως ο ΚΟΑ ενθαρρύνει και στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες οι οποίες βοηθούν τον αθλητισμό αλλά και τη χώρα μας, ιδιαίτερα δε στον τομέα του αθλητικού τουρισμού.
 
Αναφερόμενος στον Στέλιο Κυριακίδη, είπε πως, με τη νίκη του πίσω στο μακρινό 1946, κατάφερε να κάνει γνωστό στο λαό της Αμερικής το πρόβλημα υποσιτισμού στην Ελλάδα, λόγω της κατοχής και να κινητοποιήσει αμερικανούς και ομογενείς, ώστε να συγκεντρωθούν τεράστιες ποσότητες τροφίμων και ρουχισμού που έσωσαν τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.
 
Ο Στέλιος Κυριακίδης, συμπλήρωσε, αποτελεί πρότυπο των επερχόμενων γενεών για να διατηρήσουμε ψηλά τις πανανθρώπινες αξίες του αθλητισμού και του Ολυμπισμού.
 
Στην ανάγκη για ανάδειξη ενός νέου, μεγάλου αθλητή αποστάσεων, με διεθνείς επιτυχίες ανάλογες αυτών του Στέλιου Κυριακίδη, ώστε να δοθεί ώθηση και έμπνευση στα παιδιά, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Αθλητισμού Στίβου (ΚΟΕΑΣ), Περικλής Μάρκαρης.