Romaleon.com

87 χρόνια συμπληρώνει ο ΑΣΙΛ

26 Jun 2019, 9:10 a.m.

Ο ΑΣΙΛ συμπληρώνει σήμερα 87 χρόνια ζωής. Η ομάδα της Λύσης κάνει τη δική της αναδρομή στην ιστορία του σωματείου.

Αναλυτικά:

26/06/1932 – 26/06/2019

Την 26η Ιουνίου 1932 τέσσερεις νέοι της Λύσης αποφασίζουν και ιδρύουν Σωματείο με την επωνυμία Αθλητικός Σύλλογος ΙΣΧΥΣ Λύσης Α.Σ.Ι.Λ. με βασικό στόχο την καλλιέργεια και προώθηση του αθλητισμού. Ως έμβλημα του Σωματείου καθιερώνουν το δισκοβόλο σύμβολο του αρχαίου πνεύματος του ωραίου και του αληθινού για να τους καθοδηγεί στο Ολυμπιακό ιδεώδες.

Με την ίδρυση αρχίζει μια δημιουργική και ανοδική πορεία. Η περίοδος αυτή έχει να επιδείξει πολλές και μεγάλες επιδόσεις τόσο στον κλασσικό αθλητισμό, όσο και στο ποδόσφαιρο. Η ανοδική αυτή πορεία συνεχίζεται μέχρι την 1η Απριλίου 1955 που η Κύπρος ξεσηκώνεται ενάντια στους Άγγλους κατακτητές.

Το 1960 με την απελευθέρωση της Κύπρου από τους Άγγλους, αρχίζει μια νέα γιγάντεια προσπάθεια. Ο Α.Σ.Ι.Λ. οργανώνεται και εντάσσεται στη δύναμη της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Κ.Ο.Π. Συμμετέχει με επιτυχία στα διάφορα πρωταθλήματα. Αρχίζει σταδιακά η υλοποίηση της ιδέας απόκτησης ιδιόκτητου οικήματος και ιδιόκτητων αθλητικών εγκαταστάσεων. Ανεγείρει το πρώτο στάδιο της Κύπρου με χορτοτάπητα και φωτισμό για νυκτερινούς αγώνες. Οι εγκταστάσεις αυτές φέρουν το όνομα του μεγάλου ήρωα της Λύσης «Γρηγόρη Αυξεντίου». Στο στάδιο αυτό διοργανώνει νυκτερινά τουρνουά με συμμετοχή ομάδων από την Κύπρο, Ελλάδα, Αγγλία, Βουλγαρία κ.λ.π. Όλ΄αυτά συνεχίζονται με πολύ μεγάλη επιτυχία μέχρι τον Ιούλιο του 1974.

Το 1974 ο Αττίλας ξεριζώνει τον Α.Σ.Ι.Λ. από τη Λύση. Τότε αγωνιζόταν στο Πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας. Η επόμενη μέρα βρίσκει τον Α.Σ.Ι.Λ. στη Λεμεσό να μετρά τις πληγές του. Το 1984 η έδρα του Σωματείου μεταφέρεται στη Λάρνακα όπου στην περιοχή είχε εγκατασταθεί η πλειονότητα των κατοίκων της Λύσης. Αρχίζει αμέσως η ανέγερση ιδιόκτητου οικήματος για να στεγαστεί και στη συνέχεια η ανέγερση αθλητικών εγκαταστάσεων, για να μπορεί να προπονείται και να αγωνίζεται. Οι εγκαταστάσεις αυτές φέρουν και πάλι το όνομα του μεγάλου ήρωα της Κύπρου και της Λύσης «Γρηγόρη Αυξεντίου».

Ο Α.Σ.Ι.Λ. όμως ώς το μόνο εν ενεργεία οργανωμένο σύνολο της Λύσης έπρεπε να καλύψει και τις ανάγκες των αναξιοπαθούντων Λυσιωτών. Για το λόγο αυτό επεξέτεινε πέραν του αθλητισμού τις δραστηριότητες του με τη δημιουργία Γυναικείου Τμήματος που κάλυψε σε μεγάλο βαθμό την κοινωνική πλευρά και στη συνέχεια ίδρυσε την Τράπεζα Αίματος Λύσης για να προσφέρει ανακούφιση στους δοκιμαζόμενους από τη προσφυγιά Λυσιώτες.

ΜΙΑ ΖΩΗ ΑΣΙΛ
1932

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΣΙΛ! #asilfc #yellowpride #dreamBig

Ροή ειδήσεων

09:13
ΑΠΟΕΛ – Σεβίλη στο φινάλε της φάσης των ομίλων (19:55 – Cytavision)
08:31
Futsal: Ομόνοια – ΑΠΟΕΛ απόψε απευθείας από τη Cytavision
07:17
Κλήρωση Β' φάσης Κυπέλλου Coca-Cola Μικρών Κατηγοριών
07:14
Φινάλε πρόκρισης για Ατλέτικο, ακάθεκτη η Μπάγερν
07:02
Ολυμπιακός – Ερυθρός Αστέρας 1-0: Στο Europa League με… τη βούλα
22:37
Εκτός έδρας νίκες για Σίτι και Αταλάντα
17:05
Στρατιωτικό Πρωτάθλημα: Η 6η Μ/ΚΤΑΞ ΠΖ κατέκτησε την πρωτιά στα πέναλτι
12:15
Μείωση τιμής εισιτηρίου στον αγώνα ΑΕΚ - Πάφος
11:40
Γιώργος Κούμας: «Στήριξη και αναβάθμιση του Στρατιωτικού Πρωταθλήματος»
10:55
Champions League: Ψάχνει πρόκριση η Ατλέτικο
10:19
Αναπροσαρμογή συμβολαίου στον Μιχάλη Ιωάννου με ρήτρα 610 χιλιάδες
09:45
Ο Ολυμπιακός θέλει μόνο νίκη επί του Ερ. Αστέρα για να προκριθεί
09:05
Απέλυσε τον Αντσελότι η Νάπολι
08:00
Δεκάλογος Θεμάτων…
07:07
Έριξε τη βόμβα μεγατόνων ο Παφιακός με θύμα την Ανόρθωση