Romaleon.com

Αποφάσεις για τους Κύπριους πήρε το Δ.Σ. της ΚΟΚ

8 Jul 2019, 3:01 p.m.

Σημαντικές αποφάσεις λήφθηκαν στη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019. Το πλάνο τριετίας όσο αφορά την ΟΠΑΠ Basket League, ήταν στην κορυφή της ατζέντας και η ΚΟΚ πιστή στις δεσμεύσεις της για ανάπτυξη και πρόοδο της καλαθόσφαιρας, εκπόνησε το δικό της σχεδιασμό, ο οποίος θα εφαρμοστεί πιστά και χωρίς καμία απολύτως παρέκκλιση.

Συγκεκριμένα στην συνεδρία, εξετάστηκαν και εγκρίθηκαν ομόφωνα τα πιο κάτω:

Α) Υλοποίηση πλάνου τριετίας για αύξηση του χρόνου συμμετοχής των Κύπριων καλαθοσφαιριστών στην ΟΠΑΠ Basket League, ώστε αυτοί να έχουν πιο αναβαθμισμένο ρόλο τα επόμενα χρόνια.

Για την αγωνιστική περίοδο 2019-2020 οι μη γηγενείς καλαθοσφαιριστές που θα αγωνίζονται στις ομάδες της ΟΠΑΠ Basket League παραμένουν ως είχαν τις προηγούμενες δύο αγωνιστικές σεζόν, δηλαδή κάθε ομάδα θα έχει το δικαίωμα να εγγράψει το μέγιστο μέχρι πέντε μη γηγενείς καλαθοσφαιριστές, ενώ κατά την διάρκεια του αγώνα θα πρέπει στο παρκέ να βρίσκεται συνεχώς, τουλάχιστον ένας γηγενής καλαθοσφαιριστής. Ως γηγενείς καλαθοσφαιριστής, ορίζεται αυτός που έχει εγγραφεί στα μητρώα της ΚΟΚ, πριν από την συμπλήρωση του 15ου έτους του.

Για την αγωνιστική περίοδο 2020-2021 θα υπάρξει μείωση των μη γηγενών καλαθοσφαιριστών που θα δικαιούται να εγγράψει η κάθε ομάδα, σε μέγιστο τέσσερις αντί πέντε που ισχύει σήμερα. Τα ίδια δεδομένα θα συνεχίσουν και για την σεζόν 2021-2022, όπου θα υπάρξει πριν από την ολοκλήρωση της, αξιολόγηση για το πλάνο τριετίας μαζί με τους Προέδρους των ομάδων της ΟΠΑΠ Basket League και στην συνέχεια νέα απόφαση από το ΔΣ της ΚΟΚ.

Β) Έγκριση της συμμετοχής του ΑΠΟΕΛ στο FIBA Europe Cup της ερχόμενης αγωνιστικής περιόδου 2019-2020. Ο ΑΠΟΕΛ θα ξεκινήσει τις υποχρεώσεις του από την προκριματική φάση της διοργάνωσης.

Γ) Έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια, περιπτώσεις καλαθοσφαιριστών οι οποίοι κατέχουν διπλό διαβατήριο, δηλαδή Κυπριακό και μίας άλλης χώρας, και επιλέγουν οι ίδιοι να αγωνιστούν όχι με την Εθνική Κύπρου αλλά με την εθνική ομάδα άλλης χώρας. Η επιλογή είναι καθαρά των καλαθοσφαιριστών και η ΚΟΚ δεν μπορεί να κάνει κάτι, αφού αυτό αποτελεί καθαρά απόφαση του ιδίου του καλαθοσφαιριστή.

Παρόλα αυτά, η ΚΟΚ θεωρεί ότι από την στιγμή που ο καλαθοσφαιριστής έχει αρνηθεί την κλήση και επιλέγει ο ίδιος να αγωνιστεί με την εθνική ομάδα άλλης χώρας, δεν μπορεί παράλληλα να έχει και όλα τα πλεονεκτήματα που έχουν οι αθλητές οι οποίοι αγωνίζονται με τις Εθνικές ομάδες της Κύπρου.

Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε όπως οποιοσδήποτε καλαθοσφαιριστής/στρια, κατέχει διπλό διαβατήριο και επιλέγει να αγωνιστεί με άλλη εθνική ομάδα, σε οποιαδήποτε ηλικιακή κατηγορία, και όχι την Κυπριακή εθνική ομάδα, από τούδε και στο εξής αυτός/αυτή θα χάνει αυτόματα την ιδιότητα του γηγενούς καλαθοσφαιριστή για το υπόλοιπο της καριέρας του και θα αγωνίζεται δηλαδή στα πρωταθλήματα της ΚΟΚ, με την ιδιότητα του ξένου καλαθοσφαιριστή.

Ροή ειδήσεων

23:06
Πρώτη φετινή νίκη για τη Νέα Σαλαμίνα, 3-2 τον Ολυμπιακό
17:00
Καταγγέλλει διατητή, ζητά συνάντηση με Κούμα, Λαγέκ
16:06
Η παρακάμερα της νίκης στο Παραλίμνι
15:49
Μόνο 2300 πακέτα για τους αγώνες του Γιουρόπα Λιγκ
15:35
Παγκύπρια Πρωταθλήματα Παίδων (η πρεμιέρα)
12:20
Το πρόγραμμα του ΑΠΟΕΛ για τον αγώνα με Ντούντελανζ
11:35
Αρχίζουν τα Πρωταθλήματα Μικρών Κατηγοριών
10:59
Τηλεοπτικές μεταδόσεις Πρωταθλήματος Γυναικών Dimco μέχρι την 6η αγωνιστική
10:00
Ν. Σαλαμίνα – Ολυμπιακός ρίχνουν την αυλαία της 3ης αγωνιστικής
09:19
Εισιτήρια για τους Ρώσους φιλάθλους για τον αγώνα Κύπρος - Ρωσία
08:33
Ο Πιάτεκ υπέγραψε τη δεύτερη σερί νίκη της Μίλαν
07:48
Εκτόξευση Άρη, όνειρο Ξάνθης (αποτελέσματα Σούπερ Λιγκ)
22:21
Τα στιγμιότυπα των αγώνων της Κυριακής
22:03
Έκανε χαρακίρι η Άρσεναλ, νίκη για Ρόμα
21:53
ΑΕΚ - Ομόνοια (2-2), Δόξα - Εθνικός (1-1), ΕΝ Παραλιμνίου - Ανόρθωση (1-2)