Romaleon.com

H KOE βράβευσε την Τρίτη τους κορυφαίους Έφηβους και Νεάνιδες 2019

12 Feb 2020, 3:30 p.m.

Πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ η Τελετή Βράβευσης των Καλυτέρων Εφήβων-Νεανίδων 2019», την οποία διοργάνωσε η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ), στο Ολυμπιακό Μέγαρο.
 
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ΚΟΕ, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, απονεμήθηκαν επίσης το Βραβείο «Γλαύκος Κληρίδης» στον καλύτερο άνδρα αθλητή και την καλύτερη γυναίκα αθλήτρια της χρονιάς, και τιμήθηκε με ξεχωριστή βράβευση ο Μάρκος Παγδατής που ολοκλήρωσε την αγωνιστική αθλητική του καριέρα.
 
Η εκδήλωση, ύστερα από απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου, θα είναι αφιερωμένη στον αείμνηστο Ουράνιο Ιωαννίδη, Πρόεδρο της ΚΟΕ από το 2008 μέχρι το 2016 εις μνήμην του οποίου τηρήθηκε μονόλεπτος σιγη κατά την έναρξη της.

Πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα «Ευ Αγωνίζεσθαι», παρουσία του Συμβούλου του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Αθλητισμού κ. Φοίβου Ζαχαριάδη, του εκπροσώπου του ΥΠΠΑΝ Δρ Κυπριανού Λούη, του εκπροσώπου της Πρεσβείας της Ελλάδας Αλέξανδρου Κώνστα, του Επίτιμου Προέδρου της ΚΟΕ Κίκη Λαζαρίδη, του Αντιπροέδρου και Μελών του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΚΟΕ, Μελών του Δ.Σ. του ΚΟΑ, Προέδρων και εκπροσώπων των Αθλητικών Ομοσπονδιών, προπονητών, εκπροσώπου της CYTA του Επίσημου χορηγού της ΚΟΕ, του Πρόεδρου της Ένωσης Κατεχομένων Δήμων Πέτρου Καρεκλά, εκπρόσωπου του Δημάρχου Λευκωσίας, του Γενικού Διευθυντή της ΟΕΒ Μιχάλη Αντωνίου, μελών των οικογενειών των αθλητών, και πλήθους φίλων του αθλητισμού.

Ο Αντιπρόεδρος της ΚΟΕ, Γιώργος Χρυσοστόμου, στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Στα πρόσωπα αυτών των παιδιών που βραβεύονται εκπροσωπείται η νέα γενιά του τόπου μας. Σήμερα τιμούμε τους έφηβους και τις νεάνιδες για να δώσουμε την αναγνώριση που οφείλουμε σ' αυτούς που ξεχώρισαν και στους οποίους επενδύουμε για το μέλλον. Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι τα κορυφαία ονόματα του Κυπριακού αθλητισμού τα τελευταία 30 χρόνια, βραβεύτηκαν στο ξεκίνημα της σταδιοδρομίας τους από την ΚΟΕ σε αυτή την εκδήλωση».

Βραβείο «Γλαύκος Κληρίδης» στους Παύλο Κοντίδη και Άντρη Ελευθερίου
Το βραβείο «Γλαύκος Κληρίδης» που απονέμεται κάθε χρόνο στον καλύτερο αθλητή και την καλύτερη αθλήτρια της χρονιάς στις κατηγορίες Ανδρών και Γυναικών, απονεμήθηκε στους Παύλο Κοντίδη και στην Άντρη Ελευθερίου.

Ο Παύλος Κοντίδης κατά το 2019, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόμιο Κύπελλο (Ενοσίμα/Ιαπωνία), το αργυρό στο Παγκόσμιο Κύπελο στη Γένοβα και ολοκλήρωσε τη χρονιά στην 4η θέση στην Παγκόσμια Κατάταξη. Ο αθλητής γιόρτασε χθες τα 30 του γενέθλια στην Αυστραλία όπου συμμετέχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Μελβούρνης και το βραβείο παρέλαβε η μητέρα του Δρ Ανδρούλλα Σπίριτου Κοντίδου.

Η Άντρη Ελευθερίου κατά το 2019 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο (Αλ Αΐν/ΗΑΕ), το αργυρό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Λονάτο/Ιταλία) και ολοκλήρωσε τη χρονιά στην 10η θέση στην Παγκόσμια Κατάταξη. Εξασφάλισε επίσης για τρίτη φορά μετά το 2008 και το 2016 την Ολυμπιακή Κάρτα Πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκυο.

Ξεχωριστή τιμητική βράβευση στον Μάρκο Παγδατή
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή τη φετινή χρονιά απένειμε ξεχωριστή Τιμητική Βράβευση στον Μάρκο Παγδατή που ολοκλήρωσε την 20ετή καριέρα του. Ο Μάρκος Παγδατής τιμήθηκε για τα μεγάλα αγωνιστικά επιτεύγματα του στο διεθνή χώρο, τη διαχρονική και διαρκή του παρουσία στους κορυφαίους στον κόσμο, και την ουσιαστική θετική προβολή που προσέφερε στον αθλητισμό και την Κύπρο γενικότερα. Λόγω της απουσίας του Παγδατή στο εξωτερικό το βραβείο παρέλαβε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης κ. Νώντας Μεταξάς.

Καλύτεροι Έφηβοι-Νεάνιδες: Ηλίας Γεωργίου – Μαριλένα Μακρή
Η επιλογή των καλυτέρων Εφήβων-Νεανίδων έγινε μέσα από τις προτάσεις που έκαναν οι οικείες αθλητικές ομοσπονδίες. Συνολικά προτάθηκαν από 38 Ομοσπονδίες, 38 έφηβοι και 35 νεάνιδες ατομικών και ομαδικών αθλημάτων.

Καλύτερος Έφηβος αναδείχτηκε ο Γυμναστής Ηλίας Γεωργίου. Οι πλέον αξιοσημείωτες επιτυχίες του κατά το 2019 ήταν η κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ανδρών στο Μονόζυγο (Κότμπους/Γερμανία), του αργυρού μεταλλίου στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ανδρών στο Δίζυγο (Κόπερν/Σλοβενία) και του Χάλκινου μεταλλίου στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ανδρών Μονόζυγο (Όσιγιεκ/Κροατίας). Η τιμητική διάκριση στον 2ο Καλύτερο Έφηβο απονεμήθηκε στον Τζουντόκα Γεώργιο Μπαλαρτζισβίλι, και στον 3ο Καλύτερο Έφηβο στον αθλητή του Στίβου Γρηγόρη Νικολάου.

Καλύτερη νεάνιδα αναδείχτηκε η Ιστιοπλόος Μαριλένα Μακρή. Η αθλήτρια κατα το 2019, σε ηλικία 17 ετών εξασφάλισε την πρόκριση της για Ολυμπιακούς του Τόκυο, ύστερα από τη συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών Laser Radial που έγινε στην Ιαπωνία. Επιπρόσθετες σημαντικές αγωνιστικές επιτυχίες μέσα στη χρονιά ήταν η 4η θέση στο Παγκόσμιο Νέων Laser 4,7 (Καναδάς), η 4η θέση στο Ευρωπαϊκό Νέων Laser Radial (Αθήνα) και η 9η θέση Europa Cup Laser Γυναικών (Ιταλία). Τιμητική διάκριση στην 2η καλύτερη νεάνιδα απονεμήθηκε στην αθλήτρια του Στίβου Στυλιάνα Ιωαννίδη και στην 3η καλύτερη νεάνιδα Σοφία Ασβεστά, αθλήτρια του Τζούντο.

Το έπαθλο «Αντώνης Παπαδόπουλος» που απονέμεται στον καλύτερο αθλητή Στίβου απονεμήθηκε στον Τριπλουνίστα Γρηγόρη Νικολάου. Το έπαθλο απένειμε η κόρη του αειμνήστου Αντώνη Παπαδόπουλου, κα Μαρία Παπαδοπούλου. Ο Νικολάου, είναι αθλητής του Γυμναστικού Συλλόγου Πράξανδρος. Το 2019 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων που έγινε στο Μπακού, και το χάλκινο μετάλλιο στους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης που έγιναν στο Μαυροβούνιο. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, η επίδοση που πέτυχε με 15.45μ. τον κατέταξε στην 2η θέση στην Ευρώπη στην ηλικία του. Στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου Εφήβων της Κωνσταντινούπολης που έγινε πριν λίγες μέρες (9/2/2020) βελτίωσε το Παγκύπριο Ρεκόρ με επίδοση 15.53μ. κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο.

Το έπαθλο «Μαριάννα Ζαχαριάδη» που απονέμεται στην καλύτερη νεάνιδα αθλήτρια του Στίβου απονεμήθηκε στην Στυλιάνα Ιωαννίδη. Είναι αθλήτρια του Γυμναστικού Συλλόγου Ολύμπια στο Άλμα εις Ύψος. Το 2019 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων που έγινε στο Μπακού, και το χάλκινο μετάλλιο στους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης που έγιναν στο Μαυροβούνιο. Ολοκλήρωσε τη χρονιά στην 13η θέση στην Ευρωπαϊκή Κατάταξη στην ηλικία του (U18/1.80μ). Στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου Εφήβων της Κωνσταντινούπολης που έγινε πριν λίγες μέρες (9/2/2020) βελτίωσε το ατομικό της ρεκόρ και με επίδοση 1.82μ. κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, βελτίωσε το Παγκύπριο Ρεκόρ Κορασίδων, ισοφάρισε το Παγκύπριο ρεκόρ Νεανίδων και εξασφάλισε το όριο συμμετοχής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νεανίδων του 2020. Το έπαθλο απένειμε στην βραβευθείσα ο πατέρας της αείμνηστης άλτριας του Επί Κοντώ, κ. Λουκάς Ζαχαριάδης.

Το έπαθλο «Πεύκιος Γεωργιάδης» που απονέμεται προς τιμήν, του αείμνηστου πρώην Υπουργού Παιδείας Πεύκιου Γεωργιάδη, στον καλύτερο αθλητή/τρια που ξεχώρισε τόσο με τις επιδόσεις του στα μαθήματα όσο και με τις αγωνιστικές του επιτυχίες απονεμήθηκε από τον Στέφανο Γεωργιάδη (γιο του αειμνήστου Π.Γεωργιάδη), στον Πετοσφαιριστή Σωτήρη Σιαπάνη. Είναι 19 ετών και το 2019 κατέκτησε το πρωτάθλημα Εφήβων με την ομάδα της Νέας Σαλαμίνας. Είναι βασικό στέλεχος όλων των Εθνικών ομάδων Ανδρών και Εφήβων τόσο στην Πετόσφαιρα Σάλας όσο και στο Beach Volley. Με την Εθνική ομάδα των Ανδρών κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στους ΑΜΚΕ που έγιναν στο Μαυροβούνιο τον περασμένο Μάιο. Έχει γίνει δεκτός με πλήρη υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Ohio State των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ομαδικά Αθλήματα
Καλύτερος αθλητής ομαδικού αθλήματος αναδείχτηκε ο ποδοσφαιριστής Ιωάννης Κωστή. Ο ποδοσφαιριστής της Νέας Σαλαμίνας που είναι 19 ετών, κατά το 2019, κλήθηκε στην Εθνική ομάδα και είχε συμμετοχή σε δύο αγώνες της Εθνικής Ανδρών. Ως σημαντική αναγνώριση του ταλέντου και της αξίας του, υπήρξε η μεταγραφή στον Ολυμπιακό Πειραιώς στον οποίο θα αγωνίζεται από το ερχόμενο καλοκαίρι.

Καλύτερη αθλήτρια ομαδικού αθλήματος αναδείχτηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η πετοσφαιρίστρια Γεωργία Σταυρινίδου. Είναι αθλήτρια της Ανόρθωσης Αμμοχώστου με την οποία κατέκτησε τόσο το Πρωτάθλημα όσο και το Κύπελλο. Με την Εθνική ομάδα κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στους ΑΜΚΕ που διοργανώθηκαν στο Μαυροβούνιο.

Ροή ειδήσεων

08:21
Η Ιταλία του 2006 κατεβαίνει στο γήπεδο στη μάχη κατα του κορωνοϊού
08:14
Αγγλία: Ημιμαραθώνιος με τη συμμετοχή 6.000 ανθρώπων
22:03
Η ΚΟΠ θα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας
19:53
Διακόπτουν προπονήσεις Απόλλωνας, ΑΕΚ και Ομόνοια
19:33
Διακοπή προπονήσεων ως την Τετάρτη στον Αρχάγγελο
16:33
ΠΑΣΠ: Παρατείνετε τιε άδειες παικτών ως την Τετάρτη
12:31
Η UEFA εξετάζει Final 4 σε Champions League και Europa League
12:18
Προπονητικό πρόγραμμα εξ αποστάσεως από την Ακαδημία μπάσκετ ΑΠΟΕΛ
08:23
Ο Ινσίνιε τραγουδά στο μπαλκόνι και τονώνει το ηθικό όσων είναι σε καραντίνα
07:55
Το ιδιαίτερο μήνυμα του Μέσι σε όλο τον κόσμο
19:39
Κορονοϊός: Φαλκάο και Ομπι-Μίκελ αρνούνται να παίξουν μπάλα στην Τουρκία
16:39
Σούπερ Λιγκ: Τέλος στις προπονήσεις όλων των ομάδων μέχρι 27 Μαρτίου
12:05
Νέα έκτακτη σύσκεψη για την τύχη της Premier League την Πέμπτη
08:53
Σενάριο για μονά ματς σε Champions League και Europa
08:30
Κορονοϊός: Ακυρώθηκε ο τελικός του Πετρούνια στο Μπακού!